Çene Dolgusu
Çene hattına yapılan dolgu ile hem yüzde lift etkisi yaratmak hem de çok daha çekici görünmek mümkün. Çene dolgusu'nun tekniğin detaylarını ve sizin için neler yapabileceğini Dr. Mustafa Karataş anlatıyor.
Son zamanlarda bilinirliği giderek daha fazla artan çene dolgusu (jawline dolgu) tam olarak nedir? Sadece bu bölge için tasarlanmış özel dolgular sizin için ne yapabilir? Dr. Mustafa Karataş, medikal estetik dünyasında alt yüzün genel görünümde ne kadar etkili olduğunun giderek daha çok bilinirlik kazandığını söylüyor. “Tabii bunda dolgu maddelerindeki gelişmeler, yenilikler de rol oynadı. Eskiden kullandığımız dolgu maddelerinin çekme ve kaldırma kapasitesi yeterli değildi. Ama bugün artık yüzün alt kısmını ve çene hattını yeniden şekillendirmede etkili dolgulu maddelerine sahibiz, bu tekniğe jawline dolgu diyoruz.” Jawline dolgu sadece lift etkisi için tercih edilmiyor. Bu etkili dokunuş sayesinde alt yüzü yeniden biçimlendirmek, daha çekici bir görünüm yaratmak da mümkün.
Çene Dolgusu Nedir?
Çene kemiği dendiğinde akla sadece çene gelmesin, çene kemiği bir kulaktan başlayarak diğer kulağa kadar uzanan hatta denir. Bu kemiği yüzün alt bölgesini şekillendiren bir çatı olarak düşünün. Bu hattaki kemik yoğunluğu yaşla beraber azaldığında yüzün alt kısmını şekillendiren çatı da hacim olarak küçülmüş oluyor. Bu bölgedeki dokuları eskisi gibi destekleyemiyor. Çene kemiği küçülüp yüzdeki yumuşak dokuyu eskisi gibi destekleyemediğinde de gıdının ve boynun üst bölümünün sarkmasına neden olur.
Dr. Mustafa Karataş çene hattı dolgusu yapmadan önce sorunu doğru tespit etmenin çok önemli olduğunu söylüyor. “Pek çok hasta gıdılarındaki elastikiyet kaybı, boyunlarının üst kısmında meydana gelen sarkma şikâyetiyle bana gelir. Bunların hemen tamamında sorun yılların etkisiyle çene hatlarında meydana gelen kayıptır. Alt yüz doğru tedavi edildiğinde hastanın çenesindeki, boynundaki sarkmanın toparlandığını görüyoruz. Jawline dediğimiz çene hattı dolgusu yüze çok dana net, keskin bir görünüm veriyor ve kalıcılığı kullanılan dolguya göre bir - bir buçuk sene arasında değişiyor.”
Peki jawline dolgu tam olarak nereye yapılıyor? Karataş, gıdı bölgesini toparlamak ve yüzün alt kısmına daha net, daha belirgin bir görünüm vermek için yapılan uygulamayı şöyle anlatıyor; “Dolguyu bir kulak altından başlayarak diğer kulağın altına kadar uzanan tüm çene hattı boyunca uyguluyoruz. Bu, yüzde anında daha genç bir görünüm yaratan bir işlem.”
Bu uygulama için doğru adaylar sadece yaşa bağlı olarak çene kemiklerinde kayıp yaşayan, dolayısıyla da gıdılarında, boyunlarında elastikiyet kaybı meydana gelmiş hastalar değil. Bazı kişilerde yapısal olarak çene hattı net ve olması gerektiği kadar keskin değildir. Bu kişiler de bu dolgudan faydalanabilirler.
Jawline dolgu erkekler arasında da revaçta. “Bu tekniği erkekte kullandığımızda, bazı yerlere daha fazla bazı yerlere daha az uygulayarak daha maskülen bir ifade yakalayabiliyoruz. Aynı ürünü kadında uyguladığınızda ise daha feminen bir sonuç alabiliyoruz. Yani aynı materyal erkeğe daha maskülen, kadına ise daha feminen bir görünüm kazandırıyor.”
Mükemmel Oran
Çene hattı dolgusu ile çene dolgusunun farklı iki uygulama olduğunu belirtmekte fayda var. Çene hattı dolgusu bir kulak altından diğer kulak altına kadar uzanan tüm çene hattına yapılırken, çene dolgusu sadece çeneye yapılan dolgu enjeksiyonudur. Karataş, “Geride duran bir çene, profilin bütün dengesini bozar ve bu son derece yaygın bir problemdir,” diyor.
Yüzünüzün dengeli bir görünüme sahip olması, genellikle yüzün üç eşit parçaya ayrılmasıyla değerlendiriliyor.
- Üst üçte birlik kısım saç çizgisinden kaşların altına kadar olan kısımdır.
- Orta üçte birlik bölge ise kaşların altından burnun altına kadar uzanır.
- Alt üçte birlik kısım ise burnun altından çenenin en alt noktasına kadar olan bölgedir.
Dengeli bir yüzde bu üç bölgenin uzunlukları genellikle birbirine yakın olur. Yaşlanma süreciyle birlikte, çene geriye doğru çekilir ve cildin kolajen ile elastin destek ağı zayıflar, bu da çene çevresindeki derinin gevşemesine yol açar. Bu durum, zamanla aşağı çeken kasların güçlenmesine, yukarı çeken kasların ise zayıflamasına neden olur ve çene ile alt dudak arasında 'ters gülümseme' veya kırışıklıklar oluşabilir. Çene dolgusu bu hacim kaybını geri kazandırabilir ve çene çevresindeki kırışıklıkların hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Ayrıca, doğal olarak geride olan veya küçük çenelerde çene dolgusu, çene ile boyun arasındaki mesafeyi artırarak profilin daha dengeli görünmesini sağlar. Dolgu, daha belirgin bir alt yüz hattı yaratarak çenenin daha uzun görünmesine ve çene hattının daha belirgin olmasına katkıda bulunur.
Bu oranın bozuk olması yüzün görünümünde estetik sorunlara yol açabilir. Karataş, “Yüzün alt kısmının, yani çenenin kısa olması yüzün daha yuvarlak, daha tombul görünmesine neden olabilir,” diyor. Çene dolgusu, yüz hatlarını uzatarak daha dengeli bir görünüm kazandırır ve daha oval bir yüz şekli elde edilmesine yardımcı olur.”
Çene Dolgusu Nasıl Yapılır?
Dolgu uygulamalarında genellikle hyalüronik asit bazlı dolgu maddeleri tercih ediliyor. Bu madde, doğal olarak vücutta bulunan ve suyu çekme özelliği sayesinde enjekte edildiği bölgeye anında hacim verme özelliğine sahiptir. Dr. Mustafa Karataş özellikle çene hattına yapılan dolgu uygulamasında, yani jawline dolgu olarak da bilinen işlemde, son zamanlarda en çok kullanılan dolgu türünün hibrid bir dolgu maddesi olan Harmonyca olduğunu söylüyor. “Bu dolgu maddesinde iki aktif içerik var; hyalüronik asit ve hidroksiapatit. Aynı hyalüronik asit gibi hidroksiapatit de vücutta doğal olarak bulunan bir molekül. Bu maddenin özelliği kolajen ve elastin sentezini artırması. Dolgunun hyalüronik aside bağlı su tutma özelliği hemen ortaya çıksa da, kolajen ve elastin üretimini tetikleyen hidroksiapatit molekülünün etkisi işlemden birkaç ay sonra optimum seviyeye ulaşıyor.”
Yüzün tüm görünümünü değiştiren, daha dengeli ve çekici hatlar yaratan bu işlem sadece 10 – 15 dakikada tamamlanıyor. “Dolgu maddesi uygulama yapılacak bölgeye enjeksiyonla ya da kanülle verilir ve işlem öncesinde yüze sürülen anestezik etkili krem tedavinin konfor seviyesini artırmakta fayda sağlar. İşlem sonrasında gündelik hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Enjeksiyona bağlı morluk ve ödem görülebilir, ancak bunlar sosyal hayatınızı kesintiye uğratacak düzeyde değildir ve birkaç gün içinde tamamen geçer.”










-
Karşınızda anti-aging endüstrisinin popülerliği gün geçtikçe artan tedavilerinden biri olan kordon kanı eksozom terapisi… Hücresel iletişimin başrol oyuncusu olan eksozom...
-
Yaşlanma belirtilerinin erken fark edildiği yerlerden biri boyun bölgesidir. Boyun cildinin inceliği, doğal yaşlanma süreci ve çevresel faktörler bir araya gelerek kusurs...
-
Yüzünüzdeki yaşlanma belirtileriyle savaşmada en etkili tedavilerin başında lazer teknolojileri geliyor. Yeni nesil lazer sistemleri kırışıklıklardan elastikiyet kaybına ...
-
Yaşı en çok ele veren etkenlerden biri göz kapaklarındaki düşmedir. Bu bölgedeki kas dokusunun gevşemesi ve ciltteki elastikiyet kaybının rol oynadığı bu değişimi geri çe...
-
Yaşlanma belirtilerinden ilk nasibini alan göz çevrenizdir. Artık göz çevresindeki yaşlanma belirtilerinin tümüne birden etki eden bir çözüm var; Nucleofill Eyes. Bu yeni...
-
Yeni nesil bir dolgu maddesi olan HarmonyCa, yüze hacim vermekle kalmıyor ciltteki kolajen sentezini artırarak uzun süreli anti-aging fayda da sağlıyor.
-
Medikal Estetik Uzmanı Dr. Mustafa Karataş Paris Işıltısı tedavisinin göz çevrenizde yaratacağı etkiyi anlatıyor.
-
Yaşla beraber düzleşen yanaklar, yüze çökük ve yorgun bir ifade verir. Neyse ki dolgu maddeleriyle yanakları yeniden biçimlendirmek, yüzde daha genç bir görünüm yaratmak ...
-
Yaşla beraber yüzün üst kısmında meydana gelen değişikliklerden biri de şakaklardaki hacim kaybıdır. Şakakları doldurmak yüze daha genç, daha dinamik bir görünüm vermekte...
-
Yüzünüzde lift etkisi yaratmak için çene hattına yapılan dolgudan yararlanabilirsiniz. Jawline dolgusu da denen bu uygulama gıdıyı yok etmekte de son derece başarılıdır.